Svar från Radiotjänst

Så kom då svaret från Radiotjänst.

Tack för ditt mejl. Jag ber om ursäkt för att vårt svar har dröjt.
Som svar på din fråga har jag infogat ett utdrag ur ett debattinlägg gjort av vår vd Carl-Gustav Johansson och som berör just det här med sändningar.

”Av förarbeten framgår att när det gäller definitionen av tv-sändningar via internet, som inte förmedlas genom traditionell broadcastteknik, är det avgörande vem som startat sändningen. Det är sändaren (till exempel ett programbolag) som avgör när webbsändningen skall börja, och den sändningen pågår utan möjlighet för mottagaren (allmänheten) att påverka när de skall sluta. Mottagarens medverkan är begränsad till att slå på datorn, gå till en adress och där aktivera en länk. Denna medverkan skiljer sig inte ifråga om de traditionella radio- och tv-sändningarna, nämligen att slå på radion eller tv-n och välja kanal.

Enkelt uttryckt menar lagstiftaren att en tv-sändning över internet med den definitionen är att jämställa med traditionell broadcastteknik. Man använder inte den tekniska definitionen av utsändning eller vidaresändning utan man fokuserar på vem som startar sändningen.”

Inlägget i sin helhet hittar du här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/radiotjanst-lagen-ar-teknikneutral_7975440.svd

Med vänlig hälsning
RADIOTJÄNST I KIRUNA AB
Kommunikationsenheten

Nåväl, det är ju en intressant tolkning av lagen där det handlar om teknisk utrustning som är avsedd att ta emot TV-utsändningar, även om den kan användas för annat ändamål. De flesta skulle nog tycka att en dator inte i första hand är en utrustning för att ta emot TV-sändning, utan man har en dator för att göra annat. Att man sen kan se TV på datorn är enligt min mening en helt annan sak.
Med Radiotjänsts tolkning så skulle 2 § se ut så här:
En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som kan ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.

Advertisements

One comment on “Svar från Radiotjänst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s